Културата - синтез на изкуствa, знания и религия


Отиване към съдържанието

Среща в България

Дейности

Трета партньорска среща в България

От 27.04. до 02.05.2011 г. в Сливен се проведе третата партньорска среща по проекта "Културата - синтез на изкуство, знания и религия". Гостите ни от Литва, Германия, Полша, Австрия и Турция пристигнаха с очакване за нови преживявания и приятелства.
Децата, общо 13, настанихме в семейства на наши ученици, а учителите - в хотел "Национал".
Гостите посрещнахме в училище на 28.04.11 и след разглеждане на класните стаи и училищния музей, ученици от четвърти, пети и седми клас представиха кратък концерт във физкултурния салон, богато украсен от началните учители. Представители на всяко училище показаха презентациите си във връзка с основната тема на българската среща "Музиката е нашият език". След обед ученици и учители работиха по групи, като всяка делегация нарисува на дървен лист характерни символи за града и страната си. Тези листа монтирахме на "Дървото на приятелството", което могат всички да видят в коридора на първия етаж в 3 ОУ.
На следващия ден посетихме кметството в Сливен, където ни посрещна зам. кмет Радост Костова, общински съветници и се получи един чудесен разговор, протекъл повече от предварително уговореното време. Нашите гости получиха подаръци от Община Сливен.
В залата на Центъра за работа с деца се организира кратка пресконференция пред сливенските медии. В следобедните часове показахме чудесния музей на текстила в Сливен и отново се върнахме в училище, където се проведе фолклорен фестивал на шест страни. Два часа не ни стигнаха да се наслаждаваме на носии, музикални инструменти, песни и танци. Гостува ни и пенсионерска група към читалището на с. Тополчане. Чудесната вечер завърши с български хора и опитване на баници и погачи.
През следващите два дни показахме на нашите гости Музикалното училище в Котел, където присъствахме на фолклорен фестивал "Златната гега". Гостите имаха прекрасната възможност да видят групи от различни фолклорни области на България. Останаха с прекрасни впечатления от Галатанското училище и Етнографския музей, както и от Природонаучния музей в Котел. Разгледаха зоологическата градина и Историческия музей в Стара Загора.
На последната вечер от срещата се събраха гости и домакини - учители от 3 ОУ, настоятели, родители и ученици. Искрено се веселихме на фона на чудесна музика след хубавите думи за организацията на срещата, споделени от директорката Ваня Пенчева, всички гости, както и от координатора на проекта Алдона Бидерман.

Начало | Участници | Дейности | Галерия | Презентации | Видео | Контакти | Структура


Назад към съдържанието | Назад към главното меню